Predobdelava

tl_files/slike/vsebina/Predobdelava_I.jpgVsak izdelek se pred prašnim barvanjem obdela z izbranim postopkom kemijske predobdelave. Postopek je odvisen od vrste materiala in namena uporabe izdelka.

S postopkom železo-fosfatiranja obdelujemo predvsem železo in železove zlitine. S tem postopkom dosežemo na železu modrikast fosfatni sloj, ki je odlična osnova pred barvanjem, saj omogoča odličen oprijem barve in dobro korozijsko obstojnost. Fosfat je primeren tudi kot predobdelava za aluminijaste izdelke, ki niso obremenjeni z vremenskimi ali kemičnimi vplivi, npr. za notranje aluminijasto pohištvo.

Kromatiranje s šestvalentnim kromom je nepogrešljiv postopek pri barvanju aluminijastih fasadnih elementov in stavbnega pohištva. S postopkom dobimo na aluminiju rumen sloj, ki močno izboljša korozijsko odpornost in oprijem barve na površino. Podoben učinek ima tudi na pocinkanem jeklu.

S 1. 7. 2006 je v veljavo stopila direktiva RoHS, ki prepoveduje uporabo nekaterih nevarnih snovi, med drugim tudi šestvalentnega kroma v električnih in elektronskih napravah. Ker relativno velik del izdelkov, ki jih barvamo, sodi v to skupino, smo v predobelavi vpeljali postopek pasivacije s trivalentnim kromom. Postopek tvori brezbarven sloj na površini, ki aluminiju in aluminijevim litinam bistveno poveča korzijsko obstojnost in oprijem barve na površino. Postopek je s kakovostnega vidika primerljiv s kromatiranjem s šestvalentnim kromom.

Učinek kromatiranja in pasivacije na aluminiju in Al-litinah pa izboljšamo še s predhodnim jedkanjem.

Pregled materialov in postopkov predobdelave:

  Razmaščevanje Fosfatiranje Jedkanje Kromatiranje s Cr6+ Pasivacija s Cr3+
Aluminij  o x o
o
o
Jeklo  o o
x
x x
Pocinkano jeklo  o x
x o o
Nerjavno jeklo  o x o x x
Al-litine  o x o o o
Zn-litine  o x x o o
Mg-litine  o x x o o
Fe-litine  o o x x
x

 

O podjetju Storitve Kakovost Okolje Reference Novice Kontakt

©2009 LGM, d. o. o., Vse pravice so pridržane.

Izdelava spletnih strani - Creatoor GROUP